A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Környezet és Energia Operatív Program keretében, „Üzemelő vízbázisok diagnosztikai vizsgálata, KEOP - 2007 - 2.2.3./A” támogatási keretéből készül.


Üdvözöljük a „Ricse üzemelő sérülékeny vízbázis diagnosztikai vizsgálata” című projekt honlapján!

A projekt EU támogatásból, a KEOP-2.2.3. „Üzemelő vízbázisok diagnosztikai fázisa” támogatási keretéből készül.


Projekt adatok:

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

"Energia Központ Nonprofit Kft."
ENERGIAHATÉKONYSÁGI,KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS ENERGIA INFORMÁCIÓS ÜGYNÖKSÉG NONPROFIT KFT.
Cím: 1134 Budapest, Váci út 45. A épület, 6. emelet
Postafiók: 1437 Budapest, Pf. 328
Tel.: (+36) 1-802-4300
Fax.: (+36) 1-802-4301
E-mail: office@energiakozpont.hu
Internet:www.energiakozpont.hu

Projekt rövid bemutatása:

A fejlesztéssel érintett terület Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti határ szélén helyezkedik el a Tisza északi oldalán, attól 4-5 km-re, Ricse nagyközség keleti bel- és külterületi részén. E területen üzemelteti a Zempléni Vízmű Kft. 7 db termelőkúttal a Ricse Körzeti Vízmű (RKV) vízbázisát.

Az 1987-ben végzett vízminőségi vizsgálatok világítottak rá arra a problémára, hogy a Ricse Körzeti Vízmű vízbázisa adottságaiból kifolyólag un. sérülékeny földtani környezetűnek minősül. A KHVM előterjesztése alapján a kormány 1995-ben áttekintette a vízbázisvédelem helyzetét és a 2249/1995 (VIII. 31.) Kormány határozatban rendelkezett az ivóvízbázisok védelmére vonatkozó célprogramról, amely szerint el kell készíteni a sérülékeny földtani környezetben lévő ivóvízbázisok diagnosztikai vizsgálatát és biztonságba helyezésük tervét.

A Bodrogköz növekvő vízigényét a jövőben csupán a Ricse Körzeti Vízmű vízbázis bekapcsolásával lehet biztosítani. Ezért egyrészt a jogszabályi kötelezettségének eleget téve, másrészt a biztonságos vízellátás biztosítása érdekében sürgetővé vált a megfelelő vizsgálatok elvégzése és egy hathatós, részletes cselekvési terv kidolgozása.

A projekt keretében 2010 közepéig kiépül egy korszerű, uniós normáknak megfelelő Monitoring Rendszer a meglévő és a projekt keretében kialakított ellenőrző kutakkal, mely rendszer megfelelő berendezésekkel folyamatosan elemzi a víz minőségét, a benne található anyagokat, és ha a veszélyes, esetleg mérgező elemek koncentrációja a megengedett határérték fölé kerül, akkor riasztják az illetékes környezetvédelmi felügyelőségeket. A projekt időszak alatt folyamatosan végzett ellenőrző geológiai labor vizsgálatokra alapozva készül egy Stratégiai Biztonságba Helyezési Terv, így megelőzhető, hogy az emberi szennyezés káros hatásai az ivóvíz minőségében is megjelenjenek.

az oldal tetejére